Ellenfelet gyártott a Facebook a Google számára? Itt a Graph Search!

Ellenfelet gyártott a Facebook a Google számára? Itt a Graph Search!Írta: KLSoft, 2013.01.17, 8:18:15-kor


Tegnap jelentette be Mark Zuckerberg a Facebook alapítója egy nagyszabású rendezvény keretein belül a cég saját, Graph Search névre keresztelt keresőrendszerét.
Az új keresőrendszer segítségével minden eddiginél több információt tudunk összeszedni barátainkról, ismerőseinkről, és teljesen új keresési szokásokat alakíthatunk ki.
A kereső képes az érdeklődésünknek leginkább megfelelő módon összeállítani a találati listákat. Tudjuk például, hogy mely ismerősünk jár egy adott étterembe, vagy kik járnak rendszeresen bálokba, esetleg esténként kik azok, akik ugyanazt a sorozatot nézik a TV-ben, mint mi? Az Graph Search ezekre a kérdésekre ad választ villámgyorsan.

A Graph Search alapvetően nem lesz a Google riválisa, mivel nem a webes tartalmakban keres, hanem az ismerősötök adataiban, kommentjeiben, vagy például az általuk felkeresett helyeket nézi át. A Facebook azt ígéri, segít majd új kapcsolatok kialakításában és új élmények felfedezésében.
Az most bemutatott kereső a közösségi portál négy fő területét fedi le. A felhasználók listázhatóak lesznek lakhely, életkor, foglalkozás, iskola, érdeklődési kör, kapcsolati státusz alapján. Lehetőség nyílik hely és időpont alapján keresni a képekre, de visszakereshetők lesznek a mások által feltöltött és lájkolt képek is. Megtalálhatók lesznek azok a városokat, éttermeket melyeket az ismerőseink felkerestek, persze csak akkor, ha erre engedélyt adtak, emellett az érdeklődési körüknek is utána nézhetünk: például kideríthetjük, kik szeretik közülük még ugyanazokat a filmeket, zenéket, mint amiket mi magunk is.
A fenti pontok olvasása után felmerül a kérdés, hogy ezek után mennyire lesznek biztonságban a személyes adataink?
A Facebook azt állítja, hogy a személyes adatok biztonságára maximálisan figyelnek: Zuckerberg a sajtótájákoztatón elmondta, hogy csak olyan adatokat vizsgálnak, amihez hozzáférést adtunk az ismerősöknek vagy a külvilágnak. Persze ehhez hozzátartozik, hogy felhasználók többsége nem foglalkozik az adatvédelmi beállításaival, így sokszor az egész világgal megosztják véleményüket, gondolataikat, képeiket.

A kereső képes egész mondatokat is értelmezni: a bemutatóban pl. a "Ismerőseim ismerősei, aki San Franciscoban élő szingli férfiak" mondatra is releváns válaszokat adott a rendszer! Egyelőre természetesen csak angol nyelven "ért" a rendszer, de gőzerővel folyik a fordítás, így hamarosan más nyelveken is tudunk kifejezésekkel keresni.
Az új rendszer elsősorban a közösségi háló keresésére szolgál, de szorosan együttműködve a Microsoft saját keresőjével a Binggel, az eredménylistában a Bing találatai is szerepelnek majd.
A keresőrendszer egyelőre tesztüzemben működik, ha valaki ki szeretné próbálni már most, akkor regisztrálni kell egy várólistára, bár ott egyelőre csak Egyesült Államokban élő embereket fogadják.

Kíváncsian várjuk a további fejleményeket, és persze a végleges, nyílt verziót is!
Ne maradjon le a következő cikkünkről:
iratkozzon fel most a blogértesítőnkre!

Cikkek


címkefelhő

Adwords Ajánlatkérés ÁRAJÁNLAT ÁSZF bemutatkozó cég bővítés családbarát árak egyedi megoldások egyedi elképzelés weboldalak felújítása frissítések grafika híreink Honlapok Honlapkészítés Honlapfelújítás Honlaptervezés ingyenes árajánlat körlevél kampányok karbantartás Keresőoptimalizálás wablap-készítés weboldal készítése kialakítás kivitelezés KLSoft látványtervek magánszemély megbízható megfizethető megoldások Hírlevél megvalósítás mindenkinek PHP Referenciák Rövid határidő rugalmas ügyintézés Segítünk sikeres szervezetek szolgáltatások tervezés ügyintézés Blogbejegyzés vállalkozás webáruház webes megoldások weblap Weboldal weboldal-karbantartást Webprogramozás